“Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια: Αποκαθιστούμε το εκπαιδευτικό πλαίσιο και την ομαλότητα”

“Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια: Αποκαθιστούμε το εκπαιδευτικό πλαίσιο και την ομαλότητα”

«Το σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αντίληψης, μιας προσέγγισης για αλλαγή πορείας ολόκληρου του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Και ο στόχος είναι μόνο ένας: να καταστεί αντάξιο των προσδοκιών του λαού μας.

Από τη μία, αποκαθιστούμε το εκπαιδευτικό πλαίσιο και την ομαλότητα στα Πανεπιστήμια. Αντιμετωπίζουμε τις στρεβλώσεις στον τρόπο εισαγωγής και δίνουμε λύση για τους αιώνιους φοιτητές, που αλλοιώνουν τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα των ιδρυμάτων. Ενώ φροντίζουμε περισσότερα παιδιά να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν, στον τόπο που επιθυμούν.

Και από την άλλη, εξαλείφουμε δραστικά και με αποφασιστικότητα τα φαινόμενα βίας. Γιατί δεν γίνεται να υπάρχει πραγματική ελευθερία στα Πανεπιστήμια, όταν όποιος διαφωνεί με μια άποψη, να μπορεί να τη φιμώσει. Ο φόβος δεν μπορεί να έχει θέση στην ανώτατη εκπαίδευση.

Είναι ευχή όλων να περάσουμε σε μια άλλη φάση. Χωρίς παραβατικότητα και τραμπουκισμούς και χωρίς αστυνομία για να τους αντιμετωπίζει. Αλλά αυτό θα συμβεί μόνο αφού εγκατασταθεί, σταθερά και μόνιμα, η κανονικότητα σε όλα τα ιδρύματα.

Τα πανεπιστήμια δεν ανήκουν στην κυβέρνηση. Ούτε στους πανεπιστημιακούς. Και ούτε φυσικά στην Αριστερά και πόσο μάλλον, στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ελληνικά πανεπιστήμια ανήκουν στον ελληνικό λαό. Και πάνω και πέρα απ’ όλα, οφείλουν να πραγματώνουν τις προτεραιότητες και τις προσδοκίες, αυτές που έχει σύσσωμη η ελληνική κοινωνία για τα παιδιά της.»

[Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος]