«Π. Μαντάς για μεταρρύθμιση e-ΕΦΚΑ: Στο επίκεντρο των αλλαγών η εξυπηρέτηση του πολίτη»

«Π. Μαντάς για μεταρρύθμιση e-ΕΦΚΑ: Στο επίκεντρο των αλλαγών η εξυπηρέτηση του πολίτη»

«Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ίδρυσε τον ΕΦΚΑ το 2016, ουσιαστικά δημιούργησε έναν δυσλειτουργικό γίγαντα του Δημοσίου. Μια κρατική δομή που κληρονόμησε αυτόματα και χωρίς κανέναν σχεδιασμό όλες τις δυσλειτουργίες και τις παθογένειες των ταμείων που απορροφήθηκαν. Και τα αποτελέσματα της προχειρότητας εκείνης τα βλέπουμε μέχρι σήμερα σε όλο τους το μεγαλείο». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μεγάλα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ μέχρι τις ημέρες μας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού.

 

Ο κ. Μαντάς χαρακτήρισε την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων «αναγκαία» και «επιβεβλημένη», ωστόσο κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ποτέ δεν νοιάστηκε για τις πραγματικές ανάγκες εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ, ούτε φρόντισε για την ομαλή μετάβαση των υπό ενοποίηση ταμείων στον νέο φορέα. Επίσης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σήμερα σε μια άνευ προηγουμένου «στείρα και καταστροφολογική κριτική», παίζοντας τη χιλιοπαιγμένη κασέτα για δήθεν “golden boys” και “καταστροφή του κοινωνικού κράτους”, ενώ για άλλη μια φορά αντί να υποστηρίξει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, το μόνο που έχει να προτείνει είναι την πραγματοποίηση επιπλέον προσλήψεων.

 

Από την άλλη μεριά, ο κ. Μαντάς στάθηκε στο έργο της κυβέρνησης της ΝΔ από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, τονίζοντας ότι πραγματοποιήθηκαν πολλές «ήπιες αλλά αποδοτικές μεταρρυθμίσεις», όπως ο σχεδόν διπλασιασμός του ρυθμού απονομής συντάξεων, η λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης 1555 και του “Πύργου Ελέγχου” για τον εντοπισμό των καθυστερήσεων, η προμήθεια νέου μηχανογραφικού εξοπλισμού, η θεσμοθέτηση της προσωρινής σύνταξης και η προτεραιότητα που δόθηκε στις συντάξεις ταμείων με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις, δράσεις οι οποίες όπως είπε «έχουν αρχίσει να αλλάζουν το πρόσωπο του ΕΦΚΑ».

 

Παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση από θέση ευθύνης αναγνωρίζει ότι οι πολίτες απαιτούν να γίνουν περισσότερα και για τον λόγο αυτό εισάγει μέσω του νομοσχεδίου περισσότερες τομές στη λειτουργία του ΕΦΚΑ, όπως το νέο σύστημα επιβράβευσης της παραγωγικότητας των υπαλλήλων, την αναβάθμιση της διοίκησης μέσω στελεχών από την αγορά, την ίδρυση Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών για τη διερεύνηση των καταγγελιών, τη θεσμοθέτηση ταχύτερων πειθαρχικών διαδικασιών, το νέο αποτελεσματικότερο σύστημα προμηθειών και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου. Τέλος ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι τα προβλήματα λύνονται με «υπεύθυνες δράσεις και πολιτικές», οι οποίες οφείλουν να «τοποθετούν τον πολίτη στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησης», ικανοποιώντας την απαίτησή του για ένα «καλύτερο, υψηλότερης ποιότητας και αποδοτικότερο σύστημα διακυβέρνησης».