Ο Περικλής Μαντάς εξομολογείται στο «Π»: Οι γονείς μου έπαθαν σοκ όταν μπήκα στην πολιτική

Ο Περικλής Μαντάς εξομολογείται στο «Π»: Οι γονείς μου έπαθαν σοκ όταν μπήκα στην πολιτική

Εν μέσω κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων συναντήσαμε τον βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ, Περικλή Μαντά, και σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη αναλύσαμε την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Παράλληλα, μας μίλησε για το σοκ που έπαθαν οι γονείς του όταν τους ανακοίνωσε πως θα ασχοληθεί με την πολιτική, για τους αγώνες του στις φοιτητικές παρατάξεις αλλά και για τις μεγάλες αγάπες της ζωής του.

Είναι γεγονός πως η πανδημία, εκτός από τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί στο Σύστημα Υγείας, απειλεί και την οικονομία. Πιστεύετε ότι τα κυβερνητικά μέτρα επαρκούν για τη διάσωση των θέσεων εργασίας;

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κινήθηκε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Αυτή ήταν και παραμένει η ενδεδειγμένη προσέγγιση που συμβαδίζει με τη δημοκρατική μας κοινωνία, τον πολιτισμό, τις αξίες και τις αρχές μας.

Λόγω όμως των σοβαρών επιπτώσεων αυτής της πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα και δεδομένου ότι προερχόμαστε από μία δεκαετή κρίση χρέους, η κυβέρνηση από τον Μάρτιο έχει ενεργοποιήσει ένα πλέγμα προστασίας των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, ώστε να αμβλυνθεί η ζημιά όσο το δυνατόν περισσότερο.

Είναι γεγονός ότι, αν και αυτή η πολιτική αποδίδει, θα ήταν αδύνατο μετά από δύο lockdown να μην κλείσουν δουλειές και να μη χαθούν κάποιες θέσεις εργασίας. Αυτό ακριβώς είναι το δύσκολο στοίχημα που προσπαθούμε να κερδίσουμε: Ο αναπόφευκτος τραυματισμός της οικονομίας να είναι όσο μικρότερος γίνεται, ώστε να μην υπονομευθεί η αυριανή ανάκαμψη.

Συνεχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως έχει χάσει το «στοίχημα» με την πανδημία. Τι απαντάτε;

Η πανδημία αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που έχει θέσει σε δοκιμασία σχεδόν όλες τις χώρες του πλανήτη. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε ήταν γνωστή εκ των προτέρων η διάρκεια αυτής της κρίσης, ώστε να μπορούμε να έχουμε τον βέλτιστο προγραμματισμό. Η κυβέρνηση λειτούργησε με υπευθυνότητα σε κάθε της βήμα, τόσο τον Μάρτιο, που φρόντισε να προχωρήσει γρήγορα στο lockdown, όσο και με το σταδιακό άνοιγμα της χώρας και της οικονομίας αμέσως μετά την πρώτη φάση, αλλά και τώρα, με το δεύτερο lockdown, με τη στήριξη του Συστήματος Υγείας, με την τηλεκπαίδευση, με τη συνολική προσαρμογή του κράτους και της χώρας στα δεδομένα της κρίσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη αυτή την περίοδο προσπαθεί απεγνωσμένα να κάνει αντιπολίτευση. Άλλοτε πλειοδοτεί σε παροχές, άλλοτε γκρινιάζει για το άνοιγμα του τουρισμού, άλλοτε προσπαθεί να στοχοποιήσει τα σχολεία για την έξαρση των κρουσμάτων και άλλοτε διοργανώνει πορείες για το Πολυτεχνείο, κλείνοντας το μάτι στους αρνητές του ιού. Πρόκειται για ανερμάτιστους και τυχοδιωκτικούς τακτικισμούς, στους οποίους η πλειοψηφία της κοινωνίας γυρνάει την πλάτη, όπως φαίνεται άλλωστε και από τις δημοσκοπήσεις.

Πώς περνάτε την περίοδο της καραντίνας; Τι σας έχει λείψει περισσότερο στη νέα καθημερινότητα του κορονοϊού, με τους περιορισμούς που βιώνουμε όλοι μας;

Η αλήθεια είναι ότι τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου δεν έχουμε πάψει να εργαζόμαστε. Σίγουρα οι επαφές με θεσμικούς παράγοντες και πολίτες έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό, ωστόσο υπάρχει τακτική επικοινωνία, τόσο μέσω τηλεδιασκέψεων, όσο και μέσω τηλεφώνου, ενώ η δραστηριότητα του Κοινοβουλίου και των υπουργείων δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό.

Από την άλλη μεριά, οι συνθήκες του περιορισμού στο σπίτι δίνουν σε όλους μας την ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε πολλά από τα στοιχεία της καθημερινότητάς μας που θεωρούσαμε έως σήμερα δεδομένα. Μου λείπουν οι επαφές με τους φίλους και τον κόσμο, ωστόσο λόγω της καραντίνας έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω περισσότερο στην οικογενειακή ζωή, που μου είχε λείψει.

Πώς κρίνετε τη στάση της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα;

Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ένωση κρατών στην οποία κυριαρχεί η οικονομική διάσταση της κοινής μας πορείας. Είναι φανερό επίσης ότι είναι αρκετά δύσκολο να υπάρξει ενιαίος βηματισμός σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική ή το μεταναστευτικό, πολλές φορές κυρίως λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ των κρατών-μελών.

Από την άλλη μεριά όμως, χάρη και στις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας, φαίνεται ότι η Ευρώπη αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η Τουρκία αποτελεί έναν αναξιόπιστο και απρόβλεπτο συνομιλητή που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, όπου εμπλέκεται. Η σταδιακή αυτή συνειδητοποίηση, σε συνδυασμό με την πλήρη αποτυχία της πολιτικής κατευνασμού της Γερμανίας, μας επιτρέπει να υποστηρίξουμε καλύτερα τις ελληνικές θέσεις.

Αναμφισβήτητα, η Μεσσηνία είναι συνώνυμη με το ελαιόλαδο. Τι μέτρα λαμβάνονται για την κάλυψη των ελαιοπαραγωγών;

Το μεσσηνιακό ελαιόλαδο προέρχεται από δύο κακές εμπορικά χρονιές. Πριν από δύο χρόνια υπήρχαν ποιοτικά και ποσοτικά προβλήματα, ενώ πέρυσι η τιμή κυμάνθηκε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Συνολικά, η οικονομική ζημιά για τη Μεσσηνία εκτιμάται στα περίπου 150 εκατ. ευρώ, ποσό αρκετά μεγάλο για την τοπική οικονομία. Η κυβέρνηση γνωρίζει την κατάσταση και έχει ήδη ενεργοποιηθεί για τη στήριξη των αγροτών, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι, λόγω της συμμετοχής μας στην ΕΕ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν απευθείας επιδοτήσεις αγροτικών προϊόντων.

Παρ’ όλα αυτά, έχει ήδη εκπονηθεί πρόγραμμα ενίσχυσης των κατ’ επάγγελμα ελαιοπαραγωγών μέσω του ευρωπαϊκού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικού ύψους 126,3 εκατ. ευρώ, ενώ εργαζόμαστε για να ενταχθούν στο μέτρο όσοι περισσότεροι αγρότες γίνεται. Επίσης, όλοι οι επαγγελματίες αγρότες μπορούν για πρώτη φορά να ενταχθούν στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, η οποία ως γνωστόν κατά 50% δεν επιστρέφεται.

Ποιες μεταρρυθμίσεις θα συντελούσαν στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας;

Η Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί τουριστικά, εμπορικά και οικονομικά. Βασικός μοχλός ανάπτυξης αποτέλεσε για την περιοχή η εμβληματική επένδυση της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου και της Costa Navarino, η οποία έδωσε νέα πνοή στην οικονομική και τουριστική δραστηριότητα ολόκληρου κυριολεκτικά το νομού.

Από τα μεγάλα έργα υποδομής που εκκρεμούν ακόμα ξεχωρίζω την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη και Τσακώνα-Καλό Νερό, καθώς και την ιδιωτικοποίηση και την αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας. Βαρύνουσας σημασίας είναι επίσης η ανάπτυξη υδατοδρομίων στην Καλαμάτα, την Πύλο και την Κυπαρισσία, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα αρδευτικά δίκτυα του Φιλιατρινού Φράγματος και η διασύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου, που προγραμματίζεται για τα επόμενα χρόνια.

Από όσο γνωρίζω, δεν προέρχεστε από πολιτικό «τζάκι». Πώς σας κόλλησε το «μικρόβιο» της πολιτικής;

Χωρίς να θεωρώ εκ προοιμίου κακό ένας πολιτικός να προέρχεται από πολιτική οικογένεια, ξεκίνησα την πορεία μου στην πολιτική με τις δικές μου δυνάμεις, έχοντας αυθόρμητα ως πυξίδα μου τις αρχές και τις αξίες της οικογένειάς μου. Από τα μαθητικά μου χρόνια δραστηριοποιήθηκα στα μαθητικά συμβούλια, έχοντας πάντα την επιθυμία να συμμετέχω ενεργά σε όσα συμβαίνουν γύρω μου και επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη ζωή μου.

Αυτό μάλλον ήταν το αρχικό μου κίνητρο για την ενασχόληση με τα κοινά, ωστόσο στην πορεία ανακάλυψα ότι μου άρεσε να συνδυάζω απόψεις, να αναλύω και να συνθέτω, και έτσι να συμμετέχω ενεργά στην εξεύρεση λύσεων για τα διάφορα ζητήματα.

Ποια ήταν η αντίδραση και ποια η συμβουλή των γονιών σας, όταν τους ανακοινώσατε πως θέλετε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Η αλήθεια είναι ότι μάλλον ήταν ένα σοκ για όλη την οικογένεια. Το θεωρούσαν δύσκολο εγχείρημα, πιθανόν γιατί υπήρχε η αντίληψη ότι για την πολιτική ανέλιξη χρειάζονται χρήματα, σχέσεις και έντονα πολιτικοποιημένο οικογενειακό περιβάλλον, τα οποία ως οικογένεια σίγουρα δεν διαθέταμε.

Δυστυχώς έχασα τον πατέρα μου το 2013, και έτσι δεν πρόλαβε να δει την εξέλιξή μου. Ωστόσο είμαι σίγουρος ότι θα ένιωθε δικαιωμένος για την πορεία μου, μιας και τελικά τα κυριότερα εφόδια υπήρξαν οι αρχές και οι αξίες που ο ίδιος φρόντισε να μας μεταδώσει.

Ποιο είναι το μότο σας, όσον αφορά την πολιτική;

Δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποιο μότο. Πιστεύω όμως στη συνέπεια, την ειλικρίνεια και τη μετριοπάθεια. Αποφεύγω τα άκρα, οραματίζομαι μια ανοικτή και ανεκτική κοινωνία και αντιλαμβάνομαι ότι κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του προτεραιότητες και αξίες. Με αλληλοσεβασμό, πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Ως φοιτητής είχατε κάνει κάποιες ευκαιριακές δουλειές για το «μεροκάματο»;

Από το 1998 δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στον ιδιωτικό τομέα. Ξεκίνησα ως πωλητής σε εταιρεία συστημάτων πληροφορικής. Έπειτα από λίγα χρόνια, μαζί με συνεργάτες δημιουργήσαμε εταιρείες με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ίντερνετ, τηλεπικοινωνιών και νέων τεχνολογιών, ενώ ασχολήθηκα ακόμα με το εμπόριο βιβλίων και υποδημάτων, αλλά και με την παροχή υπηρεσιών συμβούλων επιχειρήσεων για ένταξη σε επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επίσης, λόγω καταγωγής και στενών δεσμών με την Τριφυλία, από παιδί ακόμα έχω ασχοληθεί με αρκετές αγροτικές εργασίες και έχω δουλέψει κατά την περίοδο συγκομιδής πολλών τοπικών μας προϊόντων, όπως είναι οι βρώσιμες ελιές, το ελαιόλαδο, το αμπέλι και το υπαίθριο καρπούζι.

Πώς πήρατε την απόφαση να ιδρύσετε τη ΔΑΠ στη Σχολή σας;

Σε μια δύσκολη πολιτικά εποχή για το κόμμα μου, την περίοδο της «παντοκρατορίας» του ΠΑΣΟΚ κατά τη δεκαετία του ’90, η ενασχόλησή μου με την οργάνωση της ΔΑΠ αποτελούσε μάλλον τη φυσική μου πολιτική εξέλιξη. Έπειτα από μια μικρή πορεία στην ΟΝΝΕΔ, εντόπισα το οργανωτικό κενό που υπήρχε στη Σχολή μου και άδραξα την ευκαιρία να δημιουργήσω τη δική μας οργάνωση. Εξάλλου, αυτός ήταν και ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουμε να έχουμε παρεμβατικότητα στην καθημερινότητα της Σχολής, αλλά και να έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε τα προβλήματα της εκπαίδευσης και να διεκδικήσουμε λύσεις.

Τι μνήμες σάς έχουν μείνει χαραγμένες από τους αγώνες των φοιτητικών παρατάξεων;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε τότε ήταν πολύ διαφορετικά από τα σημερινά. Τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν ήταν ακόμα κατοχυρωμένα όπως είναι σήμερα, πολλά συγγράμματα ήταν ελλιπή και προβληματικά, αρκετές εγκαταστάσεις και υποδομές ήταν υποβαθμισμένες, υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις καθηγητών, ενώ η πρόσβαση σε έγκυρη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση ήταν μηδαμινή.

Θα μου μείνουν αξέχαστες οι διαφωνίες και οι διαξιφισμοί με τα μέλη της Πανσπουδαστικής, καθώς και οι διαρκείς αγώνες μας στα αμφιθέατρα. Από εκείνη την εποχή, σίγουρα κρατώ τις ιδιαίτερα καλές προσωπικές σχέσεις που είχα με το σύνολο σχεδόν των μελών των αντίπαλων παρατάξεων, παρά τις όποιες πολιτικές μας διαφωνίες. Υπήρχε σεβασμός και αλληλοεκτίμηση σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Υπάρχει «ελεύθερος χρόνος» για έναν νεοεκλεγέντα βουλευτή;

Η αλήθεια είναι ότι σπάνια υπάρχει διαθέσιμος κενός χρόνος, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι και θέμα προσωπικών προτεραιοτήτων του καθενός. Από τη μεριά μου επιλέγω να εμπλέκομαι σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική. Την ζω με έντονο τρόπο και παθιάζομαι, ωστόσο προσπαθώ κάθε μου κίνηση να χαρακτηρίζεται από συνέπεια και υπευθυνότητα, ειδικά σε ό,τι αφορά τα βουλευτικά μου καθήκοντά μου.

Αυτή η προσέγγιση συνήθως απαιτεί αρκετό διάβασμα, συνεχείς επαφές με πολίτες και φορείς, επαρκή τεκμηρίωση των θέσεων και των παρεμβάσεων και πολύπλευρη ενημέρωση για τα ζητήματα, γεγονός που φέρνει αρκετή καθημερινή κούραση. Επίσης, πολλές φορές απαιτούνται θυσίες, προσωπικές και οικογενειακές, αλλά η πολιτική είναι ψηλά στις προτεραιότητές μου και οφείλω να είμαι αντάξιος της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου.

Από όσο γνωρίζω, μία από τις μεγάλες σας αγάπες είναι η θάλασσα. Κάνετε κάποιο σπορ;

Η Μεσσηνία είναι ένας όμορφος και ευλογημένος τόπος. Υπάρχουν δεκάδες υπέροχες παραλίες, με ιδιαίτερο χαρακτήρα και ομορφιά, ενώ πολλές φορές έχει κανείς την αίσθηση ότι βρίσκεται σε διαφορετικό μέρος του κόσμου. Ακόμα και τον χειμώνα, η θάλασσα μπορεί να γίνει ενδιαφέρουσα και μαγευτική.

Με τη θάλασσα ηρεμώ, ξεχνώ γρήγορα τα προβλήματα της καθημερινότητας και «γεμίζουν οι μπαταρίες» μου. Όταν βρίσκω την ευκαιρία, ξεκλέβω λίγο χρόνο και επισκέπτομαι μικρά παραθαλάσσια μέρη με καλό φαγητό και καλή παρέα, ενώ δεν χάνω την ευκαιρία το καλοκαίρι να ασχοληθώ έστω και λίγο με το ερασιτεχνικό ψάρεμα.

Εκτός από τη θάλασσα, ποιες άλλες είναι οι μεγάλες σας αγάπες στη ζωή;

Σίγουρα η οικογένειά μου είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μου. Της είμαι αφοσιωμένος και προσπαθώ να την κρατώ μακριά από την πολιτική και τη δημοσιότητα. Είναι πολύ ουσιαστικό να ζούμε την καθημερινότητά μας απλά, όπως κάνει ο περισσότερος κόσμος.

Από την άλλη μεριά, αγαπώ τις νέες εμπειρίες, τα ταξίδια και την ενασχόληση με τα κοινά, ενώ μου αρέσει η συστηματική και τακτική επαφή με τους ανθρώπους. Χαίρομαι όταν κερδίζω την εμπιστοσύνη τους και όταν μπορούν να δουν σ’ εμένα έναν αξιόπιστο σύμμαχο και φίλο. Πολλές φορές, αυτό το σημείο είναι που μου προσφέρει και τη μεγαλύτερη ικανοποίηση.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο