Νέος φορέας για την καταπολέμηση του παραεμπορίου

Νέος φορέας για την καταπολέμηση του παραεμπορίου

Την δημιουργία ενός νέου ενιαίου εθνικού φορέα αντιμετώπισης του παραεμπορίου και εποπτείας της αγοράς σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων εντός του πρώτου τριμήνου του 2020. Ο νέος αυτός φορέας θα συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα μέσα και θα διαθέτει όλους τους αναγκαίους πόρους για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου σε ολόκληρη την χώρα. Αυτό αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα, σε απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στην ερώτηση για την πάταξη του παραεμπορίου που κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον στην σχετική επιστολή του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Π. Σταμπουλίδη επισημαίνεται ότι από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο 2019 πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 7.000 έλεγχοι σε ολόκληρη την χώρα (αύξηση κατά 199% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018), βεβαιώθηκαν περίπου 800 παραβάσεις (αντίστοιχη αύξηση 90%) και κατασχέθηκαν περίπου 100.000 προϊόντα (αντίστοιχη αύξηση 731%) που θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά, ενώ τα πρόστιμα έφτασαν το ύψος των 650.000 ευρώ περίπου (αντίστοιχη αύξηση 114%).

Πέραν αυτών όμως, το υπουργείο προσανατολίζεται σε μια σειρά επιπλέον δράσεων, προκειμένου να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η αποτελεσματικότητα των ελέγχων και η απόδοση των προστίμων. Έτσι προγραμματίζεται η θέση σε πλήρη λειτουργία ολόκληρου του στόλου των οχημάτων που διατίθενται για ελέγχους, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με Περιφέρειες της χώρας, η στελέχωση, εκπαίδευση και πλήρης ενεργοποίηση του ΣΥΚΕΑΑΠ (Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παραεμπορίου), καθώς και η πραγματοποίηση ενημερωτικών ημερίδων σε διάφορες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων: