Μαντάς σε Μενδώνη για τα έργα της Μεσσηνίας και τις αποφάσεις του ΚΑΣ»

Μαντάς σε Μενδώνη για τα έργα της Μεσσηνίας και τις αποφάσεις του ΚΑΣ»

Συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς στον απόηχο των αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που επηρεάζουν την πορεία σημαντικών έργων της Μεσσηνίας.

Όσον αφορά στον οδικό άξονα Τζάνε–Καλαμάκι, ο βουλευτής είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει στην υπουργό τους έντονους προβληματισμούς που έχουν ανακύψει σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ και την επιλογή λύσης για την προστασία των ευρημάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Όπως σημείωσε ο κ. Μαντάς, η λύση που προκρίθηκε έχει πολύ μεγάλο κόστος που υπερβαίνει τα 20 εκ. ευρώ, ενώ οδηγεί το έργο σε σημαντικές και μεγάλες καθυστερήσεις. Από την πλευρά της η κα Μενδώνη ενημέρωσε τον βουλευτή ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις αντιδράσεις, ωστόσο υπεραμύνθηκε της πρότασης του ΚΑΣ, σημειώνοντας ότι είναι η μόνη ενδεδειγμένη επιστημονικά και τεχνικά λύση, ενώ δεσμεύθηκε να συμβάλει σε κάθε προσπάθεια εξεύρεσης των επιπλέον πόρων που απαιτούνται.

Δεύτερο θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις για το Αλιευτικό Καταφύγιο Καρδαμύλης και την απόρριψη της σχετικής μελέτης από το ΚΑΣ, γεγονός που «βάζει στον πάγο» τις προθέσεις της αρμόδιας δημοτικής αρχής. Ο κ. Μαντάς σημείωσε στην υπουργό ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή να ξεπερασθούν τα εμπόδια και να βρεθεί τρόπος ώστε το έργο να προχωρήσει και να πάρει τον δρόμο της υλοποίησης. Η κα Μενδώνη ενημέρωσε τον βουλευτή ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει βελτίωση της μελέτης και δεσμεύθηκε να αποσταλούν αναλυτικά στοιχεία στον Δήμο, ώστε να διευκολυνθεί η επικαιροποίησή της. Στη συνέχεια μπορεί να προγραμματιστεί επιτόπια αυτοψία μελών του ΚΑΣ και το αίτημα να επανέλθει προς λήψη οριστικών αποφάσεων και έγκριση.

Τέλος ο κ. Μαντάς είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει την υπουργό για τη συμβολή της ώστε να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης τα κάστρα Μεθώνης και Κορώνης και τα μυκηναϊκά ταφικά μνημεία της Μεσσηνίας. Επίσης την ευχαρίστησε για τη μέριμνα που έδειξε αναφορικά με τη χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης του κάστρου της Μεθώνης, όπως και για τη δέσμευση του υπουργείου για  εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για το αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.