«Εξαίρεση από το άνοιγμα καταστημάτων στις 10 για τις επαρχιακές πόλεις, ζητά ο Π. Μαντάς»

«Εξαίρεση από το άνοιγμα καταστημάτων στις 10 για τις επαρχιακές πόλεις, ζητά ο Π. Μαντάς»

Την εξαίρεση της Καλαμάτας και άλλων επαρχιακών πόλεων από το μέτρο έναρξης του λιανεμπορίου στις 10:00 για τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή, ζήτησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς με Αναφορά του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Με την παρέμβασή του ο κ. Μαντάς συντάσσεται με το αίτημα 18 Εμπορικών Συλλόγων της χώρας, με το οποίο ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία από την πολιτεία όσον αφορά στην ώρα που μπορούν να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα στις επαρχιακές πόλεις.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο βουλευτής στην Αναφορά του, «είναι γεγονός ότι σε πολλούς από τους επαρχιακούς δήμους και σε αντίθεση με τους μεγάλους δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ελάχιστοι πολίτες χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού». Σύμφωνα τόσο με τον βουλευτή όσο και με τους Εμπορικούς Συλλόγους, λόγω της περιορισμένης χρήσης των ΜΜΜ στις επαρχιακές πόλεις, δεν υφίσταται επιπλέον κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού λόγω του συγχρωτισμού κατά τη μετάβαση και αποχώρηση από την εργασία, ώστε να είναι αναγκαίο το μέτρο ανοίγματος των καταστημάτων στις 10:00.

Παράλληλα ο κ. Μαντάς τονίζει ότι πολλές από τις τοπικές αγορές των επαρχιακών δήμων «καλύπτουν τις αγοραστικές ανάγκες και των κατοίκων των γύρω περιοχών, των διαφόρων κωμοπόλεων και χωριών, οι οποίοι εξυπηρετούνται ιδιαίτερα να πραγματοποιούν τις αγορές τους νωρίς το πρωί και πλέον δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα». Τέλος αναγνωρίζει τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, η οποία είναι υποχρεωμένη διαρκώς να ισορροπεί ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των περιοριστικών μέτρων για την κοινωνία και την οικονομία, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να εφαρμόσει μια περισσότερη ευέλικτη πολιτική και να ικανοποιήσει το αίτημα των Εμπορικών Συλλόγων.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Αθήνα, 15/12/2021

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Προς:  Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη

 

Θέμα: «Εξαίρεση από μέτρο έναρξης λειτουργίας λιανεμπορίου στις 10 π.μ.»

 

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

 

Είναι γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία στη χώρα μας, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ισορροπεί διαρκώς ανάμεσα αφενός στην προστασία της δημόσιας υγείας και της ομαλής λειτουργίας του ΕΣΥ και αφετέρου στη λήψη των απολύτως αναγκαίων μέτρων περιορισμού της κινητικότητας, ώστε οι επιπτώσεις τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή να είναι οι ελάχιστες δυνατές. Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο την αποφυγή μεγάλου συγχρωτισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η κυβέρνηση προέβη στην έκδοση της απόφασης Δ1α/Γ.Π.οικ. 72486 (ΦΕΚ 5401/Β’/20-11-2021) με την οποία προβλέπεται για μια σειρά από δήμους της χώρας, έναρξη της λειτουργίας του λιανεμπορίου στις 10:00, με ταυτόχρονη δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου έως τις 21:00.

Είναι γεγονός όμως ότι σε πολλούς από τους επαρχιακούς αυτούς δήμους και σε αντίθεση με τους μεγάλους δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ελάχιστοι πολίτες χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού. Επίσης πολλές από τις τοπικές αγορές των δήμων αυτών καλύπτουν τις αγοραστικές ανάγκες και των κατοίκων των γύρω περιοχών, των διαφόρων κωμοπόλεων και χωριών, οι οποίοι εξυπηρετούνται ιδιαίτερα να πραγματοποιούν τις αγορές τους νωρίς το πρωί και πλέον δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Επειδή εκτιμώ ότι υφίσταται το περιθώριο από την πλευρά της πολιτείας για μια περισσότερο ευέλικτη αντιμετώπιση του λιανεμπορίου ειδικά για τις επαρχιακές πόλεις, χωρίς να υφίσταται ουσιαστικό ζήτημα επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας, σας κοινοποιώ την ακόλουθη Κοινή Επιστολή δεκαοκτώ (18) Εμπορικών Συλλόγων της χώρας, με την οποία αιτούνται να εξαιρεθούν οι πόλεις τους από το μέτρο έναρξης του λιανεμπορίου στις 10:00 και παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

 

Ο αναφέρων βουλευτής

Περικλής Π. Μαντάς
Βουλευτής Μεσσηνίας

 

 

Προς:
– Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Κοιν.:
– Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
– Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη
– Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νικόλαο Παπαθανάση
– Γεν. Γραμματέα Εμπορίου κ. Σωτήριο Αναγνωστόπουλο

 

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΝΑΡΞΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 Π.Μ.

Κύριε Υπουργέ

Με την παρούσα κοινή μας επιστολή θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι μετά και την Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠοικ69136, ΦΕΚ 5138Β΄που ισχύει από 6-11-2021 και τα μέτρα που περιλαμβάνει, η επικρατούσα κατάσταση στις τοπικές μας αγορές μόνο ως τραγική μπορεί να περιγραφεί .
Και αυτό γιατί η επισκεψιμότητα στις αγορές μας έχει περιοριστεί στο ελάχιστο – για τζίρους και έσοδα ούτε λόγος – κι αυτό αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι περπατούν πολύ λιγότεροι πολίτες από ότι συνέβαινε στα τυπικά lockdowns.
Συνέπεια όλης αυτής της αρνητικής εξέλιξης είναι να ενισχύεται ολοένα και περισσότερο η αγωνία των συναδέλφων μας, που έχουν εφοδιάσει με εμπορεύματα τις επιχειρήσεις τους εν όψει της εορταστικής περιόδου.
Σε όλους μας κυριαρχεί ο προβληματισμός για το πως θα ανταποκριθούμε στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις χωρίς ρευστότητα και θα ανταπεξέλθουμε σε επιταγές, ενοίκια, προσωπικό, φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ΚΥΑ 72486 που ισχύει από 22-11-2021 και προβλέπει έναρξη λειτουργίας και των τοπικών μας αγορών μετά τις 10 το πρωί, μέτρο που παρατάθηκε ως τις 20-12-2021.
Θέλουμε επίσης να σας τονίσουμε ότι στις πόλεις μας δεν δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού, ούτε και με τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου με αυτά μετακινούνται πλέον ελάχιστοι και οι οποίες θα επέβαλλαν αυτό το μέτρο, όπως μπορεί κάποιος να κατανοήσει και να δικαιολογήσει την εφαρμογή του στα τρία πολύ μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη).
Επίσης να αναφέρουμε ότι οι τοπικές μας αγορές δεν απευθύνονται μόνο στους κατοίκους των πόλεων μας αλλά και στους κατοίκους των γύρω περιοχών – κωμοπόλεις και χωριά – οι οποίοι συνήθως προγραμματίζουν να επισκέπτονται τις αγορές τις πρωινές ώρες και να κάνουν τις συναλλαγές τους .
Επίσης να αναφέρουμε ότι το μέτρο αυτό ενισχύει την αδικία σε βάρος των συναδέλφων μας ,καθώς τα πολυκαταστήματα τροφίμων που δεν πωλούν μόνο τρόφιμα, εξακολουθούν να ανοίγουν πιο νωρίς από την αγορά, δημιουργώντας για άλλη μια φορά συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

 

Κύριε Υπουργέ

Οι επιχειρήσεις των τοπικών μας αγορών έχουν συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας για είκοσι και πλέον μήνες έχοντας υποστεί μεγάλες συνέπειες.
Σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που τείνει δυστυχώς να εξελιχθεί και σε οικονομική, οι συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές τηρούν με υποδειγματικό τρόπο τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία, γεγονός που έχει αναγνωριστεί από όλους.
Σας ζητάμε να εξαιρεθούν οι πόλεις μας από την εφαρμογή του μέτρου έναρξης λειτουργίας της αγοράς στις 10 το πρωί και αυτό να γίνει άμεσα και εν όψει της εορταστικής περιόδου όπου οι συνάδελφοι έχουν εναποθέσει τις όποιες ελπίδες τους για αύξηση της αγοραστικής κίνησης ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

 

13-12-2021

Για τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου ο Πρόεδρος Σωκράτης Κωστίκογλου
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης η Πρόεδρος Κουρμπανιάν Βίβιαν
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας η Πρόεδρος Τσιπουρίδου-Πλιάτσικα Αθηνά
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου ο Πρόεδρος Οντόπουλος Απόστολος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας ο Πρόεδρος Σκουλίδης Αντώνιος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου Κρήτης ο Πρόεδρος Κουμαντάκης Εμμανουήλ
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας ο Πρόεδρος Λεμονίδης Βασίλειος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας ο Πρόεδρος Εγγλέζος Γεώργιος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Κατερίνης ο Πρόεδρος Ρέχας Κωνσταντίνος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Κοζάνης ο Πρόεδρος Δραγάτσικας Αθανάσιος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής η Πρόεδρος Κωνσταντινίδου Κυριακή
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Λαρίσης ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος Χαράλαμπος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης ο Πρόεδρος Μίλκογλου Ευθύμιος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Πατρών ο Πρόεδρος Ζαφειρόπουλος Κωνσταντίνος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Σερρών η Πρόεδρος Μηλίγκα Κυριακή
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Τρικάλων ο Πρόεδρος Μπλουγούρας Χρήστος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Χαλκίδας ο Πρόεδρος Αίσωπος Νικόλαος
Για τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων ο Πρόεδρος Τοπολιανάκης Γεώργιος