«Επικουρική Ασφάλιση: Μεταρρύθμιση με το βλέμμα στη νέα γενιά»

«Επικουρική Ασφάλιση: Μεταρρύθμιση με το βλέμμα στη νέα γενιά»

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, μια ριζοσπαστική τομή πραγματοποιείται με το βλέμμα στραμμένο σχεδόν αποκλειστικά στη νέα γενιά. Το νέο σύστημα Επικουρικής Ασφάλισης που εισηγείται η κυβέρνηση, μια σύγχρονη προσέγγιση βασισμένη στο θεσμό του «ατομικού κουμπαρά», έρχεται να σπάσει την αλυσίδα της διαρκούς μείωσης και απαξίωσης των επικουρικών συντάξεων, λόγω της δημογραφικής γήρανσης του ελληνικού πληθυσμού. Με προτεραιότητα στις νέες γενιές, οι οποίες απαλλάσσονται από τα βάρη των προηγούμενων και μέσα από διαφανείς διαδικασίες χάρη στην τεχνολογία, τίθεται σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα που εγγυάται σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις για κάθε νέο εργαζόμενο από την επόμενη χρονιά.

 

Οι πρώτες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση ήταν δυστυχώς απογοητευτικές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για «τζόγο των συντάξεων και των ασφαλιστικών εισφορών» και να επιδίδεται ξανά σε μια οπισθοδρομική και στείρα αντιπαράθεση. Το πραγματικό δίλημμα όμως είναι παρόν και πιεστικό και δεν αφήνει περιθώρια για μικροπολιτικές αντιδικίες.

 

Η αντιπολίτευση έμμεσα ζητά τη διατήρηση του σημερινού αναδιανεμητικού συστήματος, όπως θεμελιώθηκε τη δεκαετία του ‘50, όταν η αναλογία εργαζόμενων προς συνταξιούχους ήταν 4:1. Σήμερα όμως η αναλογία έχει επιδεινωθεί δραματικά και στη χώρα μας εργάζονται όλο και λιγότεροι, για να συντηρούν όλο και περισσότερους. Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε και από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, που εκτιμά ότι μέχρι το 2050 η μέση επικουρική σύνταξη θα μειωθεί σε λιγότερο από 10% του μέσου μισθού, από το 16% που είναι σήμερα. Με απλά λόγια, όσο οι εισφορές των εκάστοτε εργαζόμενων δεν αποταμιεύονται, αλλά δαπανώνται για τις τρέχουσες συντάξεις, τόσο οι νέοι ασφαλισμένοι θα γίνονται οι μεγάλοι χαμένοι ενός συστήματος που σταθερά και αναπόδραστα οδηγείται στην ολική απαξίωση.

 

Η κυβέρνηση επιλέγει μια διαφορετική πορεία: τη σταδιακή μετατροπή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό. Οι εισφορές κάθε νέου εργαζόμενου παραμένουν πλέον στο δικό του ασφαλιστικό «πορτοφόλι» και εφαρμόζονται διαδικασίες καλής διακυβέρνησης, με κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας και  με διεθνώς δοκιμασμένες επενδυτικές πρακτικές. Αποτέλεσμα είναι ότι με βάση τις πιο έγκυρες εκτιμήσεις, οι επικουρικές συντάξεις αυξάνονται από 43% έως 68%, ενώ οι εισφορές προστατεύονται πλήρως με την εγγύηση του Δημοσίου, έτσι ώστε κανείς να μην λάβει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από τις εισφορές που κατέβαλε.

 

Η επιλογή της κυβέρνησης είναι σαφής: Με τη νέα Επικουρική Ασφάλιση, διασφαλίζονται υψηλότερες συντάξεις για κάθε νέο ασφαλισμένο, χωρίς όμως να αλλάζει τίποτα για τον σημερινό συνταξιούχο. Μέσα από το «χτίσιμο» κάθε ατομικού κουμπαρά, στηρίζεται η εθνική οικονομία, αυξάνεται η εμπιστοσύνη προς το ασφαλιστικό σύστημα και ενισχύεται η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης με την εισαγωγή και λειτουργία ενός νέου, σταθερού και αξιόπιστου πυλώνα.

 

 

Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας