«Δύο έτη υπεύθυνης και αποτελεσματικής διακυβέρνησης»

«Δύο έτη υπεύθυνης και αποτελεσματικής διακυβέρνησης»

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δύο έτη από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Παρά τον πυκνό πολιτικό χρόνο και τις ραγδαίες εξελίξεις σε εσωτερικό και εξωτερικό, αξίζει για λίγο να αναλογιστούμε τις εξελίξεις των τελευταίων ετών που μας έφτασαν μέχρι εδώ.

Η εκλογική νίκη πριν δύο χρόνια δεν ήταν ένα αποσπασματικό και αποκομμένο γεγονός. Ήταν ένα κομβικό σημείο μιας στοχευμένης πολιτικής στρατηγικής που ξεκίνησε στις αρχές του 2016 με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος. Καταδικάζοντας με σαφήνεια τον λαϊκισμό σε όλες τις μορφές του, υιοθετώντας έναν γνήσια μεταρρυθμιστικό λόγο, ασκώντας δομική και προγραμματική αντιπολίτευση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα και αντιμετωπίζοντας με ολοκληρωμένη, ώριμη και σύγχρονη ματιά τα σημαντικά προβλήματα της χώρας, η Νέα Δημοκρατία ανανεώθηκε ουσιαστικά και ανέκτησε τον βηματισμό της. Από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε πολιτικά και αισθητικά απέναντι από τον εθνολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό μιλώντας πάντα τη γλώσσα της αλήθειας, έμεινε μακριά από μεγαλόστομες εξαγγελίες και ψεύτικες υποσχέσεις και βήμα-βήμα έγινε ξανά το κόμμα της μεγάλης πλειοψηφίας που θέλει να δει την χώρα να πηγαίνει μπροστά.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά από την εκλογική νίκη του 2019, παρά τις δύο μεγάλες κρίσεις του προσφυγικού και της πανδημίας, η σχέση της κυβέρνησης με τους πολίτες παραμένει σταθερή. Το μεταρρυθμιστικό έργο συνεχίζεται απρόσκοπτα, βελτιώνοντας τομείς και πτυχές της χώρας και του κράτους που λίγοι μπορούσαν να φανταστούν πριν μερικά χρόνια. Ο εκσυγχρονισμός της κρατικής μηχανής, η ψηφιακή διακυβέρνηση και η νέα σχέση πολίτη-κράτους γρήγορα βρέθηκαν στο επίκεντρο των κυβερνητικών πολιτικών, που μαζί με την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και την ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό και υποδομές δημιούργησαν τις βάσεις για μια νέα, σύγχρονη και λειτουργική χώρα. Την ίδια στιγμή η εξωτερική πολιτική αναβαθμίστηκε με ένα διαφορετικό δόγμα και με νέες διεθνείς συμμαχίες, ενώ η οικονομία εξομαλύνθηκε, το κόστος δανεισμού αποκλιμακώθηκε ραγδαία, η αξιοπιστία της χώρας ενισχύθηκε και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πήραν ανάσες από τα βάρη της υπερφορολόγησης των προηγούμενων ετών. Αναμφίβολα στην πορεία αυτή υπήρξαν και αστοχίες και δεν κύλησαν όλα με βάση τους σχεδιασμούς. Ωστόσο τα λάθη γρήγορα έγιναν αντιληπτά και τα περισσότερα από αυτά διορθώθηκαν με αίσθημα ευθύνης και αξιοπιστίας.

Με το ίδιο ακριβώς πνεύμα η κυβέρνηση και το κόμμα συνεχίζουν να πορεύονται μπροστά, προστατεύοντας και διαφυλάττοντας τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί με τους πολίτες, αλλά και ακολουθώντας μια ξεκάθαρη πολιτική στόχευση που επιτρέπει στη χώρα να γυρίσει επιτέλους σελίδα. Οι μεγάλες προκλήσεις είναι ακόμα μπροστά μας και κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια αυτή. Όμως πια τα δεδομένα έχουν αλλάξει και μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, γνωρίζοντας ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που εργάζεται για να κάνει πράξη τις προσδοκίες των πολιτών, ακόμα και αυτών που δεν την ψήφισαν.

 

 

Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας