«Δυνατότητα άμεσης σύγκρισης τιμών στα καύσιμα και εξοικονόμηση χρημάτων ζητά ο Π. Μαντάς»

«Δυνατότητα άμεσης σύγκρισης τιμών στα καύσιμα και εξοικονόμηση χρημάτων ζητά ο Π. Μαντάς»

Παρέμβαση για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του “Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων” του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και της ιστοσελίδας www.fuelprices.gr, με στόχο την αποτελεσματικότερη σύγκριση των τιμών υγρών καυσίμων για όλα τα πρατήρια της χώρας, πραγματοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς μέσω Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατέθεσε στη Βουλή.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο βουλευτής, το πρόβλημα είναι ότι αφενός το ελληνικό κράτος ήδη «συλλέγει ουσιαστική και χρήσιμη πληροφόρηση» για τις τιμές των υγρών καυσίμων απευθείας από τα πρατήρια, γεγονός που θεωρητικά επιτρέπει την άμεση σύγκριση των τιμών και την εξοικονόμηση χρημάτων για κάθε καταναλωτή, αφετέρου όμως λόγω ξεπερασμένου σχεδιασμού και χρηστικότητας της ιστοσελίδας www.fuelprices.gr, το αποτέλεσμα είναι «ημιτελές» και «περιορισμένης αποτελεσματικότητας». Κατά τον μεσσήνιο βουλευτή, παρ’ ότι το www.fuelprices.gr λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, «δεν έχει δεχθεί την παραμικρή ουσιαστική αναβάθμιση» γεγονός που το καθιστά με βάση τα σημερινά δεδομένα «δύσχρηστο» και «δυσλειτουργικό», με πρόχειρο και παρωχημένο σχεδιασμό, ασαφή πλοήγηση και κακή εμπειρία χρήσης όταν χρησιμοποιείται φορητή συσκευή, όπως κινητό τηλέφωνο ή ταμπλέτα.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, το www.fuelprices.gr δυνητικά αποτελεί ένα «ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο», αφού ενδεικτικά για την Καλαμάτα ακόμα και σήμερα μπορεί κανείς να εντοπίσει μεγάλες αποκλίσεις στη τιμή του diesel κίνησης, με διαφορές από πρατήριο σε πρατήριο που φθάνουν μέχρι και πάνω από τα 30 λεπτά ανά λίτρο. Το σύστημα ήδη ενημερώνεται τακτικά με τις τρέχουσες τιμές όλων των ειδών καυσίμων και παρέχει τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δημοτικό Διαμέρισμα με έγκυρο, διαφανή και άμεσο τρόπο. Εφόσον αναβαθμιστεί και βελτιωθεί η λειτουργικότητά του, κάθε καταναλωτής θα μπορεί γρήγορα και απλά να συγκρίνει σε “ζωντανό” χρόνο τις τιμές των πρατηρίων που τον ενδιαφέρουν και κατά συνέπεια να πραγματοποιήσει πληροφορημένες επιλογές προς όφελος της τσέπης του, βοηθώντας έμμεσα στην ευκολότερη αντιμετώπιση τυχόν φαινομένων αισχροκέρδειας και στον γρήγορο εντοπισμό υπερβολικών αποκλίσεων στις τιμές των καυσίμων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ορθή λειτουργία των κανόνων της ελεύθερης αγοράς.

 

Κατά τον κ. Μαντά είναι απαραίτητο να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του www.fuelprices.gr ώστε να καταστεί πολύ περισσότερο φιλικό προς τον χρήστη, να διαθέτει εύκολη πλοήγηση, να παρέχει τη δυνατότητα γρήγορης αναζήτησης πολλαπλών ειδών πληροφοριών, να ενσωματώνει λειτουργίες χάρτη και πλοήγησης και να εκμεταλλεύεται τις πρόσθετες δυνατότητες και λειτουργίες που παρέχουν τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

Αθήνα, 17/03/2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς:   Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

 

 

Θέμα: «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του www.fuelprices.gr»

 

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

 

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας το οποίο αφενός ροκανίζει καθημερινά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και αφετέρου υπονομεύει τις προσπάθειες ανάκαμψης επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Με αποκορύφωμα τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα, καθώς και σε συνδυασμό με τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, ένα δύσκολο και απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις αναδύεται για την πατρίδα μας, την περίοδο που η ελληνική κοινωνία και οικονομία είχαν μόλις αρχίσει να συνέρχονται από την πρόσφατη δεκαετή κρίση χρέους.

 

Πριν μερικά χρόνια και έχοντας ως στόχο την ολοκληρωμένη και έγκυρη ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις τιμές των καυσίμων, τέθηκε σε λειτουργία από το υπουργείο Ανάπτυξης το “Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων” και η σχετική διαδικτυακή σελίδα www.fuelprices.gr. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο το οποίο ενημερώνεται συστηματικά με τις τρέχουσες τιμές όλων των ειδών καυσίμων (αμόλυβδη βενζίνη 95 & 100 οκτανίων, diesel κίνησης, diesel θέρμανσης, υγραέριο κίνησης, κλπ.), δίνοντας τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δημοτικό Διαμέρισμα και παρέχοντας δυνητικά το περιβάλλον για άμεσες, έγκυρες και σε ζωντανό χρόνο συγκρίσεις των τιμών των πρατηρίων. Είναι ξεκάθαρο δε ότι με αυτού του τύπου την πληροφόρηση παρέχεται μια αξιόλογη και απαραίτητη δυνατότητα προς όλους τους καταναλωτές, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιήσουν ορθά πληροφορημένες επιλογές προς όφελός τους, υποστηρίζοντας έτσι την αυτορρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς μέσα από την ευκολότερη αντιμετώπιση τυχόν φαινομένων αισχροκέρδειας και υπερβολικών αποκλίσεων στις τιμές των καυσίμων, όπως π.χ. ήταν εύκολο να εντοπιστεί πολύ μεγάλη απόκλιση στη τιμή του diesel κίνησης (άνω των 30 λεπτών ανά λίτρο), εντός των ορίων μεγάλου περιφερειακού δήμου.

 

Δυστυχώς όμως και παρά το γεγονός ότι η ιστοσελίδα www.fuelprices.gr λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχει δεχθεί την παραμικρή ουσιαστική αναβάθμιση από την εποχή που τέθηκε πρώτη φορά σε λειτουργία, με αποτέλεσμα να καθίσταται με βάση τα σημερινά δεδομένα δύσχρηστη και δυσλειτουργική. Όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάθε επισκέπτης, η σελίδα σε γενικές γραμμές ακολουθεί πρόχειρο και παρωχημένο σχεδιασμό, δεν είναι ιδιαίτερα φιλική προς τον χρήστη, δεν εξυπηρετεί την εύκολη πλοήγηση και την αναζήτηση πολλαπλών ειδών πληροφοριών, ενώ δεν διαθέτει διασύνδεση με λειτουργίες χάρτη και πλοήγησης για εύκολο και γρήγορο εντοπισμό του πρατηρίου και μετάβαση σε αυτό, ούτε εκμεταλλεύεται τις πρόσθετες δυνατότητες και λειτουργίες που παρέχουν τα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες, ενώ είναι ακόμα πιο δύσχρηστη και δυσλειτουργική όταν ο επισκέπτης χρησιμοποιεί φορητή συσκευή.

 

Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται φανερό ότι αφενός το ελληνικό κράτος έχει ήδη φροντίσει με συστηματικότητα να συλλέγει ουσιαστική και χρήσιμη πληροφόρηση για τις τιμές των υγρών καυσίμων απευθείας από τις πηγές, επιτρέποντας έτσι την άμεση σύγκρισή τους από κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει εξοικονόμηση χρημάτων. Αφετέρου όμως η προσπάθεια αυτή κρίνεται εκ του αποτελέσματος ημιτελής και περιορισμένης αποτελεσματικότητας, αφού ο τρόπος διάθεσης της πληροφορίας, η ευχρηστία και η διαλειτουργικότητα υπολείπονται σημαντικά των σύγχρονων σχεδιαστικών και λειτουργικών δυνατοτήτων.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  • Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναμόρφωση του “Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων” και της σχετικής ιστοσελίδας www.fuelprices.gr, ώστε να καταστεί ένα σύγχρονο και εύχρηστο εργαλείο σύγκρισης τιμών;


  • Σε ποιες άλλες ενέργειες προσανατολίζεται η κυβέρνηση ώστε να παρέχεται έγκαιρη, έγκυρη και χρήσιμη πληροφόρηση στους καταναλωτές σχετικά με βασικά προϊόντα και υπηρεσίες;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας