Αποδέσμευση Νοσοκομείου Κυπαρισσίας & ανάκληση των αποσπάσεων

Αποδέσμευση Νοσοκομείου Κυπαρισσίας & ανάκληση των αποσπάσεων

Την διοικητική αποσύνδεση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας καθώς και την άμεση ανάκληση των αποσπάσεων ιατρικού προσωπικού ζητά ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς με σχετική αναφορά που κατέθεσε σήμερα στον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, με αφορμή τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και τις δράσεις εργαζομένων και άλλων φορέων της περιοχής.

Ειδικότερα στην αναφορά του ο κ. Μαντάς επισημαίνει την αλόγιστη και χωρίς σχεδιασμό μετακίνηση ιατρών του Νοσοκομείου μακριά από τις οργανικές τους θέσεις, καθώς και την σταδιακή υποβάθμιση του Νοσοκομείου λόγω της διοικητικής εξάρτησής του από το Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς:

                                                                                 ΑΝΑΦΟΡΑ

                                                                 ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας»

Σας διαβιβάζω συνημμένα τα με ημερομηνία 30/08/2019 και 06/09/2019 Δελτία Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας αναφορικά με τα μείζονα προβλήματα που έχουν ανακύψει τον τελευταίο καιρό στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, θέτοντας έτσι σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, η Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου δεν νοσηλεύει κανέναν ασθενή, η Παθολογική Κλινική λειτουργεί αποσπασματικά λόγω ελλείψεων γιατρών, το Αναισθησιολογικό Τμήμα θα πάψει να λειτουργεί σύντομα διότι θα φύγουν οι γιατροί που το στελεχώνουν, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπολειτουργεί εδώ και καιρό και τέλος οι εφημερίες δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν στο σύνολό τους από το υφιστάμενο διαθέσιμο προσωπικό.

Βασική αιτία των ανωτέρω πολύ σοβαρών προβλημάτων στελέχωσης αποτελεί αφενός η αλόγιστη και χωρίς κανέναν σχεδιασμό μετακίνηση γιατρών του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας σε άλλες θέσεις, και αφετέρου η σταδιακή και συστηματική αποδυνάμωση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας μέσω της διοικητικής συνένωσής του με το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Χαρακτηριστικό στοιχείο που επιβεβαιώνει τις δυσχερείς αυτές συνθήκες αποτελεί το γεγονός ότι από τις σαράντα

πέντε (45) οργανικές θέσεις που προβλέπονται για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, μόνο οι είκοσι οκτώ (28) είναι καλυμμένες.

Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες επίλυσης του εν λόγω ζητήματος, τόσο όσον αφορά στην άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με την ανάκληση όλων των αποσπάσεων ιατρικού προσωπικού, όσο και της δυνατότητας διοικητικής αποσύνδεσής του Νοσοκομείου από το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Μόνον έτσι θα μπορέσει να διαμορφωθεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας διαχρονικά.

 

Ο αναφέρων Βουλευτής

Περικλής Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας

 

Καλαμάτα 30-08-2019

                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας παρακολουθεί τις εξελίξεις που αφορούν στα Νοσοκομεία Μεσσηνίας με αγωνία.

Παρότι έχει ενημερώσει τόσο μέσω του Τύπου όσο και μέσω διαβημάτων τους αρμόδιους φορείς, 6η ΥΠΕ, Υπουργείο Υγείας και Διοίκηση Νοσηλευτικών Μονάδων Μεσσηνίας εδώ και μήνες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά πρόοδος στη στελέχωσή τους με ιατρικό προσωπικό των Νοσοκομείων τόσο της Καλαμάτας όσο και της Κυπαρισσίας.

Συγκεκριμένα η Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας που είναι στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, δεν υπολειτουργεί, αλλά η σωστή έκφραση είναι ότι δεν λειτουργεί καν σαν Νοσοκομειακή Μονάδα.

Η Χειρουργική Κλινική στη Κυπαρισσία δεν νοσηλεύει κανένα ασθενή, διότι έχει μετακινηθεί εδώ και μήνες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ο Διευθυντής της Χειρουργικής, παρότι έχουμε διαμαρτυρηθεί εντόνως κατ’ επανάληψη. Ο μοναδικός μόνιμος Επιμελητής Χειρουργός έχει αποσπασθεί από έτους σε Νοσοκομείο των Αθηνών με απόφαση της 6ης ΥΠΕ. Από τους δύο Επικουρικούς που απέμειναν ό ένας ήταν σε άδεια και ο άλλος είχε φύγει λόγω λήξης της θητείας του και δεν έχει γίνει μέριμνα για την αντικατάστασή του.

Αποτέλεσμα όλων είναι να κινδυνεύουν οι συνάνθρωποί μας όπως έγινε χθες με συγκεκριμένο περιστατικό.

Η Παθολογική Κλινική στη Κυπαρισσία λειτουργεί δέκα ημέρες μέσα στον Αύγουστο, λόγω ελλείψεως ιατρών.

Το Αναισθησιολογικό Τμήμα σύντομα θα πάψει να λειτουργεί διότι ο ένας ιατρός θα φύγει λόγω λήξης της θητείας του και η μόνιμη Επιμελήτρια Αναισθησιολόγος θα φύγει λόγω εύρεσης θέσεως σε άλλο Νοσοκομείο μιας και δεν υπάρχει σοβαρό χειρουργικό αντικείμενο στη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπολειτουργεί εδώ και μήνες μιας και η μοναδική ιατρός Νεφρολόγος έχει μετακινηθεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Έτσι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με δύο αποσπασμένους Γενικούς Ιατρούς.

Αυτή είναι η τραγική κατάσταση στα Νοσοκομεία Μεσσηνίας. Σαν Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή. Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας σύντομα θα συγκαλέσει σύσκεψη όλων των αρμοδίων φορέων, Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείων Μεσσηνίας- 6η ΥΠΕ- Εκπροσώπων Υπουργείου Υγείας- Βουλευτές του Νομού μας- Περιφερειάρχη κ.α. για να βρεθεί λύση.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΖΩΡΤΖΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΜΑΝΔΗΛΑΡΗΣ ΗΛΙΑΣ

 

 

Καλαμάτα 06-09-2019

                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας μετά τη χθεσινή του επίσκεψη-συνάντηση με το Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας-Ν.Μ.Καλαμάτας και τη Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, συζήτησε διεξοδικά το σοβαρό πρόβλημα της αναστολής της λειτουργίας της Χειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν.Μ.-Ν.Μ. Κυπαρισσίας, καθώς και την υποστελέχωση Κλινικών και Τμημάτων και των δύο Νοσοκομείων.

Διαπιστώθηκε προσπάθεια εκ μέρους της Διοίκησης να βρει ιατρούς για να καλύψουν τις κενές θέσεις.

Ακόμη και του τρέχοντος μήνα. Να σημειωθεί ότι πολλές Κλινικές και των δύο Νοσοκομείων δεν έχουν καλύψει όλες τις ημέρες του μήνα Σεπτέμβριο με εφημερίες. Πολλώ δε μάλλον με ασφαλείς εφημερεύσεις.

Διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα οφείλεται στην αλόγιστη- και χωρίς να εξασφαλίζεται η λειτουργία των τμημάτων που έφευγαν- μετακίνηση ιατρών με μόνιμες οργανικές θέσεις από το Γ.Ν.Μ.-Ν.Μ.Κυπαρισσίας , όπως δύο Χειρουργών, ενός Ορθοπεδικού, μιας Αναισθησιολόγου και μιας Νεφρολόγου, που αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Η παρουσία τους σήμερα που το Νοσοκομείο δυστυχώς βρίσκεται στη χειρότερή του κατάσταση από πλευράς λειτουργίας και ασφαλών παροχών υγείας, κρίνεται απαραίτητη για να ξεκινήσει η ομαλή του λειτουργία.

Για το λόγο αυτό προτάθηκε στον κον Μπέζο σε συνεννόηση με την 6η ΥΠΕ , να επανορθώσει με την άμεση επιστροφή των παραπάνω ιατρών καθώς υπάρχει το νομικό πλαίσιο και να το πράξει άμεσα. Παράλληλα προτάθηκε η άμεση εύρεση και άλλων ιατρών υπηρετούντων στις Μονάδες Υγείας της Μεσσηνίας όπως με τη θέληση και συναίνεσή τους αποφασίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας μέχρι να επανδρωθεί πλήρως προτάσσοντας ασφαλές καθεστώς εφημερίας και παροχών υγείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας με αίσθημα ευθύνης παρακολουθεί και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να βρεθεί άμεσα λύση στην εικόνα υποστελέχωσης που παρουσιάζει σήμερα το Γ.Ν.Μεσσηνίας.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΖΩΡΤΖΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΜΑΝΔΗΛΑΡΗΣ ΗΛΙΑΣ