Μαντάς σε Σκρέκα: Άμεση λύση στο θέμα με τα εργόσημα για τους εργάτες γης

Μαντάς σε Σκρέκα: Άμεση λύση στο θέμα με τα εργόσημα για τους εργάτες γης

Σημαντικά γεωργικά θέματα που αφορούν στους παραγωγούς της Μεσσηνίας είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κωνσταντίνο Σκρέκα.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος Νίκος Αθανασόπουλος και εκπρόσωποι του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού «ΕΛΑΙΩΝΑΣ», οι οποίοι πραγματοποίησαν αναλυτική παρουσίαση των δράσεων του συνεταιρισμού στον Υφυπουργό, καθώς και του εξέθεσαν προβληματισμούς τους σε σχέση με τα θέματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα με τα εργόσημα και τους παράνομους εργάτες γης, οι οποίοι αν και στην παρούσα συγκυρία είναι αναγκαίοι για την πραγματοποίηση των διάφορων αγροτικών εργασιών, εν τούτοις εργάζονται εκτός οποιουδήποτε θεσμικού, νομικού και ασφαλιστικού πλαισίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να εισπραχθούν οι νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές από το κράτος και να μην παρέχεται στους εργάτες η απαραίτητη ασφαλιστική κάλυψη για όσο χρόνο εργάζονται, ενώ οι αγρότες που προσφέρουν εργασία στα χωράφια τους είναι εκτεθειμένοι σε υψηλά πρόστιμα χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Επιπλέον με τον Υφυπουργό συζητήθηκε η ανάγκη για ομαλή και απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του Συνεταιρισμού, που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του άξονα 4.2 του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, γεγονός που θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, την οικονομική ενίσχυση των μελών του συνεταισρισμού και την δημιουργία νέων και σταθερών θέσεων εργασίας.

Ο κ. Μαντάς είχε την ευκαιρία να τονίσει στον Υφυπουργό την ανάγκη να βρεθεί η κατάλληλη και σύννομη λύση για το εργόσημο που θα διασφαλίζει τόσο τους εργάτες γης, όσο και τους αγρότες που προσφέρουν εργασία, αλλά και θα συνυπολογίζει το νομικό και ασφαλιστικό πλαίσιο της χώρας. Από την μεριά του ο κ. Σκρέκας έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και ήταν θετικός σε όσα συζητήθηκαν, ενώ δεσμεύθηκε ότι σε πολύ σύντομο χρόνο σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα παρουσιάσουν το επίσημο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερου θέματος της ασφάλισης των εργατών γης, με σκοπό να δοθεί σύννομη λύση το συντομότερο δυνατό.